Svenska dejtingsidor som gått i graven

Var femte (19 %) svensk internetanvändare som var i en relation 2021 hade träffats via internet. Bland de födda under 1990-talet var motsvarande siffra ännu högre, 37 %. Att det idag finnas hundratusentals par i Sverige som en gång i tiden träffades via nätdejting är ingen hemlighet och inget man smyger med. Dock har tyvärr flera av dessa dejtingsidor idag gått i graven och vi tänkte ta dig på en nostalgitripp, kanske bor du än idag med partnern du träffade på någon av dessa sidorna? Eller kanske kan få lite flashbacks från när du och ditt ex träffades online.

Uppköpta eller nedlagda dejtingsidor

I och med lanseringen av dejtingappar (Tinder, Badoo, Happn m.fl) så har flera dejtingsidor tappat i aktivitet och användarökning kraftigt på senare år, de som valde att inte utveckla en dejtingapp lade ner. En del lanserade en app som kompletterar dejtingsidan och kunde på så sätt leva vidare. Anledningen till att dejtingsidorna nedan gick i graven varierar något, ett par köptes upp och andra var helt enkelt inte lönsamma att driva vidare. Tråkigt kan tyckas men allt har sin tid och idag kan vi tacka dessa pionjärer som var först inom det nya sättet att dejta.

Spraydate

Spraydate är Sverige första dejtingsida online (1999), som enbart nischade sig på just nätdejting. Som mest hade Spraydate hela 800 000 medlemmar spridda i hela Sverige, mer än någon annan dejtingsida på den tiden. Spraydate gjorde flera försök att hänga med i utvecklingen och lanserade 2011 appen Flirt i både Android och Iphone. 2013 var det dags för mäktiga Match.com att köpa upp dejtingsidan och på så sätt föra över de redan existerande medlemmarna in till deras mer moderna plattform. När denna migrationen var klar så lades Spraydate ner en gång för alla och hundratusentals dejtingsugna medlemmar fick fortsätta hos Match.

Firstdate

Firstdate är den dejtingsida där tiotusentals Svenskar har träffat sin partner, än idag finns sidan kvar dock inte på Svenska. Som en av landets absolut största dejtingsidor när det väl begav sig så fick Firstdate på senare år se minskat medlemsantal och aktivitet vilket till slut innebar att sidan inte var lönsam.

E-kontakt

E-kontakt var Sveriges mest populära dejtingsidan år 2007, i alla fall om man ska tro på vad de själva skriver. Men så kan ha varit fallet då E-kontakt med sin fräscha och moderna design slog sig in som en av de bättre och mer aktiva dejtingsidorna på den tiden. Samma år som Match köpte upp Spraydate köptes även E-kontakt upp, samtliga användare fick fortsätta sitt nätdejtande hos Match.

Parship

En gång i tiden så storsatsade Parship på den Svenska marknaden och flera hundratusen Svenskar var medlemmar. När konkurrensen blev för stor blev även kostnaderna för stora för Parship och de valde att lägga ner. Idag lever sidan vidare på andra språk runtom i världen där de fortfarande är en av de större dejtingsidorna.

Mulligt

Namnet säger väl allt? En sida för män och kvinnor som gillade mulliga partners. Design och användarvänlighet var inte direkt deras starka sida men trots detta så hade många tusentals aktiva medlemmar när det begav sig. Idag är sidan nedlagd för gott och endast minnena finns kvar hos de som en gång var medlemmar.

Communities fungerade som dejtingsidor under många år

För de lite yngre Svenskar som låt säga var födda på slutet av 80-talet och 90-talet var det faktiskt communities som fungerade som dejtingsidor. Det var i alla fall där man träffade partners och nätdejtade, det är inte ovanligt att du idag stöter på par som träffats på till exempel Lunarstorm eller liknande sidor. I och med Facebooks lansering i Sverige så gick de flesta av dessa communitys i graven.

Lunarstorm

Lunarstorm lanserades 2001 i Sverige och växte snabbt till att bli Sveriges största communities. Du kan troligtvis inte träffa en enda person född på 80- och 90-talet som inte var medlemmar på Lunarstorm. Via denna community träffades tiotusentals partners, och flera är än idag tillsammans. Även om det inte var en dejtingsida så var det en plattform för unga (och äldre) att träffas och binda kontakter.

Playahead

Bilddagboken